«Χρώμα, Πηλός και Γεωμετρία»
Νέος Εκπαιδευτικός Κύκλος για παιδιά 5-9 ετών

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά προσφέρει στους μικρούς του επισκέπτες νέο εκπαιδευτικό κύκλο, με τίτλο «Χρώμα, Πηλός και Γεωμετρία». Με την βοήθεια της Νικολέτας Ξυδέα*, Αρχαιολόγο-Μsc Μουσειολόγο/Μουσειοπαιδαγωγό τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας τέχνης, της γεωμετρίας και της δημιουργίας.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και αποτελείται από κύκλο δύο συναντήσεων, η πρώτη το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου και η δεύτερη το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:00 με 12:30.

Οι μικροί μας φίλοι θα έρθουν σε επαφή με την γεωμετρία και τις αρχές της αρμονίας και ισορροπίας που τη διέπουν, μέσα από την επαφή με τη Γεωμετρική Τέχνη της αρχαιότητας. Με βιωματικές και κιναισθητικές δραστηριότητες θα αποδώσουν γεωμετρικά σχήματα και θα γνωρίσουν διακοσμητικά γεωμετρικά θέματα της αρχαίας τέχνης. Θα δουλέψουν με χρώμα και πηλό και μέσω θεματικής παρουσίασης θα δουν πώς γεννιέται ένα πήλινο αγγείο.

Στο εικαστικό εργαστήρι θα εξοικειωθούν με την τεχνική της σκιαγραφίας του γεωμετρικού ρυθμού και μέσω του πρακτικού πειραματισμού θα γίνουν για λίγο μικροί αγγειοπλάστες και αγγειογράφοι, καλλιεργώντας τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, αναπτύσσοντας τη φαντασία τους και βιώνοντας πραγματικά την δημιουργία. Φεύγοντας από το Μουσείο στο τέλος κάθε συνάντησης, το δικό τους προσωπικό έργο θα τους συνοδεύει ως ανάμνηση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού κύκλου δομείται πάνω σε σύγχρονες θεωρίες μάθησης, με έμφαση στην διαθεματικότητα και την διάδραση, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την βιωματικότητα, την δημιουργική έκφραση και την καλλιέργεια της πολιτιστικής αγωγής των παιδιών. Στόχος είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, όπου οι μικροί μας επισκέπτες θα αναπτύξουν τις πολλαπλές τους νοημοσύνες, θα ψυχαγωγηθούν, θα καλλιεργήσουν την οπτική τους αντίληψη και το αισθητικό τους κριτήριο, αλλά και τις σωματικές και απτικές τους δεξιότητες, διαπιστώνοντας τελικώς, ότι η παρουσία της γεωμετρίας στην τέχνη και την καθημερινή ζωή είναι διαχρονική και αδιάλειπτη.

Ο εκπαιδευτικός κύκλος αποτελείται από δύο δράσεις και ολοκληρώνεται με την συμμετοχή των παιδιών και στις δύο συναντήσεις, τα δύο Σάββατα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα και μεμονωμένης συμμετοχής.

 

* Η Νικολέτα Ξυδέα είναι Αρχαιολόγος-Msc Μουσειολόγος/Μουσειοπαιδαγωγός με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους. Προγράμματά της έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς της χώρας


 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Σχεδιασμός & Εφαρμογή Προγράμματος: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος – Msc Μουσειολόγος/Μουσειοπαιδαγωγός.

Ηλικίες παιδιών: 5 έως 9 ετών

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Σάββατο, 26/01/2019 & Σάββατο, 02/02/2019

Ώρα Διεξαγωγής: 11:00

Διάρκεια: 90’

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ ολόκληρος ο κύκλος 2 συναντήσεων,  7.5 ευρώ μεμονωμένη συμμετοχή
(συμπεριλαμβάνονται και τα υλικά των εργαστηρίων – έκπτωση 15% στο δεύτερο παιδί ανά οικογένεια).

Ημερομηνία

Σάββατο, 26/01/2019 & Σάββατο, 02/02/2019

Category
prohgoymenes-draseis