Προηγούμενες Εκδηλώσεις
18/06/2018
«Η εμβέλεια της ιδιοφυΐας του Αρχιμήδη», ομιλητής Νίκος Λυγερός.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σας προσκαλεί στη διάλεξη με θέμα: «Η εμβέλεια της ιδιοφυΐας του Αρχιμήδη» και ομιλητή τον καθηγητή Νίκο Λυγερό.

 

Αίθουσα Θαλής, ώρα 18:30, είσοδος ελεύθερη

Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Τοποστρατηγικής  και Χρονοστρατηγικής. Ως καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής, στρατηγικής και παιδαγωγικών  έχει διδάξει και διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας, της Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998 δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών). 

01-03/06/2018
Το Μουσείο Κοτσανά γίνεται pet friendly και το γιορτάζει μαζί σας!

Σχεδιάζετε να αφιερώσετε την έξοδό σας σε πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά δεν θέλετε να αφήσετε τον φίλο σας μόνο του στο σπίτι; Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά συγκαταλέγεται στα pet-friendly μουσεία της Αθήνας, παρέχοντας τη δυνατότητα στους φιλόζωους να το επισκέπτονται, συνοδευόμενοι από το κατοικίδιό τους.*
Ειδικά κατά το τριήμερο 1-3 Ιουνίου, οι φιλόζωοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν με 1 εισιτήριο και τις 2 μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών», ταξινομημένη σε 24 ενότητες, παρουσιάζει 100 και πλέον λειτουργικά αντίγραφα της τεχνολογίας αιχμής του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσμου. Παράλληλα, στην έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» εκτίθενται 42 λειτουργικά μουσικά όργανα, καθώς και πλήθος ανακατασκευασμένων παιχνιδιών της αρχαιότητας.

Στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, επιθυμώντας να εντάξουμε στους επισκέπτες μας όσους συνοδεύονται στη βόλτα και στις περιηγήσεις τους από το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Η ανοιχτή και εγκάρδια ατμόσφαιρα του Μουσείου Κοτσανά δεν αποκλείει κανένα μέλος της οικογένειας, και σε αυτά συγκαταλέγουμε τα αγαπημένα μας τετράποδα. Ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο εντός των προθηκών ενός Μουσείου, αλλά αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τα ζώα.

18/05/2018
Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μια σειρά δράσεων για μικρούς και μεγάλους!

*Η είσοδος στο Μουσείο Κοτσανά και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν

 

«Η γέννηση και εξέλιξη της μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα»

 

Ένα ταξίδι στην έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια»  θα δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει το πρώτο τραγούδι των αρχαίων ελλήνων, αλλά και να γνωρίσει, μέσα από μία περιήγηση σε 45 πλήρως λειτουργικά ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, τον ρόλο που έπαιζαν στην καθημερινή τους ζωή.

 

«Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»

 

Μια περιήγηση στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», θα φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τις πρώτες εφευρέσεις καθώς και  τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Θα έχει επίσης την  ευκαιρία να μάθει  ποιες ήταν οι πιο εμβληματικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στη γέννηση και ανάπτυξη της τεχνολογίας στην αρχαία Ελλάδα.

 

«Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και δίκτυα επικοινωνίας: ένα ταξίδι στο χωροχρόνο»                     

 

Μια διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν με μια ματιά στο μέλλον. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία  να εξερευνήσουν τις Hi-tech εφευρέσεις  των αρχαίων Ελλήνων και να αναπτύξουν γέφυρες επικοινωνίας  τόσο με τα εκθέματα όσο και μεταξύ τους. Γνωριμία με τον τρόπο μετάδοσης μηνυμάτων στην Αρχαία Ελλάδα. Πως στέλνανε άραγε μηνύματα μεταξύ τους σε καιρό πολέμου; Ποια ήταν τα τότε μέσα; Πως θα επικοινωνούσαν χωρίς να τους καταλάβει άραγε ο εχθρός;  Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν μέσω μιας ξενάγησης με στόχο την εξοικείωση με τα μέσα τηλεπικοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα.

 

«Ο παιχνιδόκοσμος του Αρχιμήδη»

 

Ταξίδεψε με την μηχανή του χρόνου στην αρχαία Ελλάδα και ανακάλυψε τα παιχνίδια τους! Πώς και με τι έπαιζαν; Με πόσους τρόπους φαντάζεσαι ότι μπορεί να λυθεί ένα αρχαίο  πάζλ; Στην αρχαιότητα έπαιζαν με επιτραπέζια; Όλοι έτοιμοι  για συναρπαστικές αποκαλύψεις;

 

«Αστρονομία, από τη θεωρία στην εφαρμογή»

 

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να θέσουν σε λειτουργία τον μηχανισμό των Αντικυθήρων , καθώς και να ανακαλύψουν και άλλα ακόμη αστρονομικά όργανα, τον σκοπό τους αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους.  Ανάμεσά τους πολλά ακόμη επιτεύγματα της εποχής που θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους με την πρωτοτυπία τους.

 

«Τα μυστικά του Απόλλωνα»

 

Λύσε τους γρίφους του Απόλλωνα και βρες τον κρυμμένο θησαυρό! Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι θα περιηγηθούν στα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά όργανα των αρχαίων Ελλήνων και θα μάθουν την ιστορία που έχει το καθένα από αυτά να μας διηγηθεί.

 

«Ο μαγικός αυλός»

 

Η εξέλιξη των μουσικών οργάνων στον χρόνο. Πώς να ήταν άραγε τα πρώτα μουσικά όργανα και από τι υλικά τα έφτιαχναν; Τα παιδιά θα μπορέσουν να κατανοήσουν την εξέλιξη των μουσικών οργάνων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Μουσικά, κινητικά και μιμητικά παιχνίδια θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τη θέση της μουσικής στη ζωή των αρχαίων.

 

«Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και δίκτυα επικοινωνίας: ένα ταξίδι στο χωροχρόνο»

 

Μια διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν με μια ματιά στο μέλλον. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία  να εξερευνήσουν τις Hi-tech εφευρέσεις  των αρχαίων Ελλήνων και να αναπτύξουν γέφυρες επικοινωνίας  τόσο με τα εκθέματα όσο και μεταξύ τους. Γνωριμία με τον τρόπο μετάδοσης μηνυμάτων στην Αρχαία Ελλάδα. Πως στέλνανε άραγε μηνύματα μεταξύ τους σε καιρό πολέμου; Ποια ήταν τα τότε μέσα; Πως θα επικοινωνούσαν χωρίς να τους καταλάβει άραγε ο εχθρός;  Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν μέσω μιας ξενάγησης με στόχο την εξοικείωση με τα μέσα τηλεπικοινωνίας στην Αρχαία Ελλάδα.

 

«Νερό, αέρας, γη στην αρχαία ελληνική τεχνολογία…»

 

Μια βόλτα ανάμεσα στις εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων θα μας φανερώσει τον τρόπο με τον οποίο οι έλληνες αξιοποίησαν τα στοιχεία της φύσης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μία ματιά στον κοχλία του Αρχιμήδη, το υδραυλικό ρολόι του Κτησίβιου, το ξυπνητήρι του Πλάτωνος είναι μόνο κάποια από τα εκθέματα που θα έχει ο επισκέπτης την ευκαιρία να γνωρίσει.

22/04/2018 – 27/05/2018
«Αντιγόνη του Σοφοκλέους – μια θεατρική παράσταση στα αρχαία ελληνικά»

Η ομάδα μελέτης αρχαίου δράματος “ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ” παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους στα αρχαία ελληνικά, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

Η απόδοση διαλογικών και λυρικών μερών με προσωδιακό λόγο και μουσική συνοδεία της «Αντιγόνης» παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αρχαία και τα νέα ελληνικά και αποτελεί μια ολοκληρωμένη νέα πρόταση παρουσίασης του αρχαίου δράματος, όπου η μουσικότητα του λόγου αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο μέσω του ρυθμού και της μελωδίας του αρχαίου κειμένου.

Κύριος άξονας της θεατρικής έρευνας και εργασίας της Ευαγγελίας Θαλασσινής, σκηνοθέτιδας και ηθοποιού, είναι η παραστατικότητα του αρχαίου κειμένου με άξονα  τον προσωδιακό ρυθμό του πρωτότυπου (εναλλαγή βραχέων και μακρών συλλαβών), σύμφωνα με το μετρικό υπόμνημα αξιόπιστων φιλολόγων και η παρουσίαση του αρχαίου δράματος με βάση το τρίπτυχο λόγος-μουσική-κίνηση.

Η μουσική σύνθεση της παράστασης για την απόδοση των λυρικών μερών (χορικά, κομμός) βασίστηκε σε αρμονίες αρχαιοελληνικής μουσικής στις οποίες ο Σοφοκλής συνέθετε τη μουσική των έργων του.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές/συνεργάτες:

Ηθοποιοί:

  • Eυαγγελία Θαλασσινή (Αντιγόνη – χορός)
  • Γιώργος Καπετανάκος (Κρέων)
  • Τίνα Κάνδυλα (Ισμήνη – Χορός)

Μουσικός: Αντιγόνη Παπαηλία (κανονάκι)
Σκηνοθεσία – έρευνα αρχαίας μετρικής: Ευαγγελία Θαλασσινή
Μουσική σύνθεση: Χρήστος Σταυρίδης
Φωτισμοί – προτζέκτορας: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Σκηνικά αντικείμενα: Δημήτρης Νόσσης – Διονύσιος Σάκης Βαρδίκος

31/3-1/4/2018
OPEN HOUSE Αthens 2018: Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του και αναδεικνύει την αρχιτεκτονική της πόλης

Η αρχιτεκτονική γιορτή της πόλης δίνει ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά! Το κτήριο της οδού Πινδάρου 6 αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πρωτεύουσας, καθώς υπήρξε η κατοικία της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’. Ελάτε να γνωρίσουμε τις ιστορίες που κρύβει το αρ νουβό κτήριο του Κολωνακίου και διανύσουμε στο εσωτερικό του μια διαδρομή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το σήμερα!

12/02/2018
Απόκριες με την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα!

Πετούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αετό; Τι ήταν η Ιπτάμενη Περιστερά; Μπορούμε σήμερα να την ξαναδούμε να πετάει;

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά παρουσιάζει το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, συνοδευόμενη από εικαστικό εργαστήρι, για παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν στο Μουσείο την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα, μια αυτόνομη ιπτάμενη μηχανή του 4ου π.Χ. αιώνα και, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν τον δικό τους «αετό» εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και με τη χρήση πρωτότυπων υλικών, η Ιπτάμενη Περιστερά θα πραγματοποιήσει και πάλι, μαζί με κάθε παιδί ξεχωριστά, το δικό της ταξίδι, 25 αιώνες μετά την κατασκευή της από τον εφευρέτη της Αρχύτα, τον διάσημο Ταραντίνο φιλόσοφο, μαθηματικό και μηχανικό.

Μια μοναδική εμπειρία για κάθε παιδί που αποτελεί, παράλληλα, και μύηση στις εκπληκτικές τεχνολογικές ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων! Στο διάστημα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ο συνοδός κάθε παιδιού θα ξεναγείται δωρεάν στον χώρο της έκθεσης «Αρχαία Ελλάδα – Οι απαρχές της Τεχνολογίας».