Το τρίγωνον (άρπα)

Πρόκειται για πανάρχαιο πολύχορδο όργανο με ανισομήκεις χορδές. Ο ήχος του ήταν γλυκός και αιθέριος.

Αποτελούνταν από ένα ξύλινο ηχείο, ένα βραχίονα και μια πλάγια υποστηρικτική ράβδο σχηματίζοντας ένα τρίγωνο, όπως ο περίφημος αρπιστής της Κέρου (κυκλαδικό ειδώλιο του 2800 π.Χ.). Το ηχείο του στους κλασικούς χρόνους είχε συνήθως το σχήμα αδραχτιού (πλατύτερο στο μέσον, λεπτότερο στα άκρα) και έφερε μια τεντωμένη παλλόμενη μεμβράνη ενώ ο βραχίονάς του έφερε τα στοιχεία τεζαρίσματος των χορδών. Οι χορδές του ξεκινούσαν κατά μήκος της δερμάτινης επιφάνειας του ηχείου και κατέληγαν παράλληλες ή συγκλίνοντας ελαφρά στο βραχίονα.

Ο καθιστός εκτελεστής (σχεδόν πάντα γυναίκα που αποκαλούνταν «ψάλτρια») κρατούσε το τρίγωνο με το βραχίονα του οργάνου οριζοντιωμένο πάνω από το αριστερό μηρό του με το ηχείο σχεδόν όρθιο απέναντι από το σώμα του. Με τα δάκτυλα και των δυο χεριών του τραβούσε τις χορδές που ποίκιλαν από εννέα έως σαράντα.

 


 

ΠΗΓΗ: Μ.Λ. Γουέστ, Αρχαία ελληνική μουσική, Κούρτ Σάκς, Ιστορία των αρχαίων μουσικών οργάνων, Πολυδεύκης Ιούλιος, Ονομαστικόν, Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, Αριστοτέλης, (Μουσικά) προβλήματα, Πλούταρχος, Περί μουσικής, Πτολεμαίος, Αρμονικά, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Αρμονικά στοιχεία

 

Category
Έγχορδα όργανα